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State of North Carolina 
Department of Environment, --- -- Health and Natural Resources 
Division of Solid Waste Management 

James B. Hunt, Jr., Governor 
Jonathan B. Howes, Secretary 
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DEHNR 
William L. Meyer, Director 

December 18, 1995 

Commander, Atlantic Division 
Naval Facilities Engineering Command 
Code 1823-2 
Attention: MCB Camp Lejeune, RPM 

Ms. Katherine Landman 
Norfolk, Virginia 23511-6287 

Commanding General 
Attention: AC/S, EMD/IRD 

Marine Corps Base 
PSC Box 20004 
Camp Lejeune, NC 28542-0004 

- RE: Draft Remedial Investigation Report for Operable 
s Unit 11 (Site 80), MCB Camp Lejeune. 

Dear Ms. Landman: 

The referenced documents have been received and reviewed by 
the North Carolina Superfund Section. Our comments are attached. 
Comments on the risk assessment portion of the RI Report are 
attached as a memo from Mr. David Lilley, our Industrial Hygienist 
to myself. Please call me at (919) 733-2801 if you have any 
questions about this. 

Sincerely, 

Patrick Watters 
Environmental Engineer 
Superfund Section 

Attachment 

- cc: Gena Townsend, US EPA Region IV 
Neal Paul, MCB Camp Lejeune 
Bruce Parris, DEHNR - Wilmington Regional Office 

P.O. Box 27687, Raleigh, North Carolina 2761 l-7687 Telephone 919-733-4996 FAX 919-7153605 
An Equal Opportunity Affirmative bction Employer 50% recycled/ 10% post-consumer paper 
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EJorth Q.rslim SuDerfund Comments . . , aft Rem&L&al Investlaation Report 
T,e.i em 

General Comments 

1. Base 
Two concerns were identified regarding the use of base 
background values. 

It has been requested in past RI reviews that more 
information (maps and diagrams, etc.) be provided to show 
where the background samples were taken and the proximity 
of these sample locations to other contaminated sites at 
the base. This information has not yet been provided. 
It is important that the State review this information to 
verify the that these background sample locations cannot 
be considered as lVcontroltV samples as described in 
Section 4.2.2.2 of the RI. 

The RI Report uses background data three different ways 
to determine if an inorganic analytical result is 
significant. 

(1) - Only those inorganic concentrations that exceed the 
base background concentration ranges (maximum) are noted 
in the Section 4.0 figures and tables. 

(2) - Appendix F states that twice the average background 
is used as the point of comparison for the inorganic 
analytical results. 

(3) - Conclusion number 5 (Section 8.0) uses "an order of 
magnitude" above base background as an apparent measure 
of significance. 

The State feels that criteria 1 or 3 are very non- 
conservative and are not appropriate measures of whether 
or not contamination levels are significant. Criteria 2 
is based on EPA established guidance and should be 
applied S;QI3srstentlv throughout all of the tables, 
figure, text and conclusions of the RI report. The State 
feels that the true measure of contamination significance 
is made by using regulatory established standards or by 
using risk based calculated cleanup levels. 

2. . Calculatedsk T,evels 
Since a Time Critical Removal Action (TCRA) is to be performed 
on this site, the RI Report should include risk calculations 
for both with and without the TCRA. We acknowledge that this 
was discussed during our tele-conference however this 
information should be incorporated in the text of the RI 
Report. 
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3. Dieldrin Contam,in&ion 
As we discussed during our tele-conference it appears 
appropriate to remove the dieldrin contaminated soil 
(presumably as part of the planned TCRA) in the southern 
portion of the site due to the contamination levels observed 
in the soil samples. 

4. . 
Arsenic Jlevels In the Groundwater 
As we have discussed, the Federal and State groundwater 
standard for arsenic (50 ug/L) produces an unacceptable 
calculated risk (4E-04) and is therefore not sufficiently 
protective. Based on the requirements in the National 
Contingency Plan, it appears that a risk based cleanup 
standard (based on a lE-06 risk level) for arsenic 
contaminated groundwater will need to be established for this 
site. 
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5. le l-4 
Item 2d in the table references a UST which is not described 
in the text or shown in any of the figures. Please explain. 

6. Fiaure 4-2 
Figure 4-2 does not include the surface soil pesticide 
analytical results for 80-MW04. These are shown on Figure 4-1 
but these values are rather elevated and should be included in 
this figure as part of the VVDetected Pesticide Area" 
assessment. 

7. Pa- 6-7, Section 6.2.2-2 
This section states that certain inorganics were detected at 
concentrations above industrial RBC values. Other sections in 
the risk assessment indicate that residential RBCs are used as 
the point of comparison. The residential RBCs should be used 
instead of the industrial values. 
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December 15, 1995 

TO: Patrick Watters 

FROM: David Lilley 
z!? 

RE: Comments prepared on the Baseline Human Health Risk 
Assessment, OU 11 (Site 80), MCB Camp Lejeune, NC 

After reviewing the above mentioned document, I offer the 
following comments: 

1. Page 6-4, section 6.2.1.5, second sentence: It is unclear 
to the reader what this sentence means. Please explain. 

2. Page 6-6, section 6.2.2.1, third paragraph: According to 
the information provided in Appendix H, 34 (not 55) samples 
were analyzed for pesticides/PCBs. If additional samples 
were analyzed for pesticides/PCBs, the results need to be 
presented in Appendix H. A thorough review of the selection 
of COPCs cannot be completed until this information is 
provided. 

3. Page 6-6, section 6.2.2.1, fourth paragraph, second 
sentence: The chemicals listed in the first sentence and 
referred to in the second sentence are organic pesticides, 
not inorganics as stated. 

-. .- 
4. Page 6-6, section 6.2.2.1, fifth paragraph, second sentence: 

Lead is not listed in the Region III RBCs. Fourth sentence: 
Do you mean these inorganics were found in concentrations 
less than respective levels found in background samples (not 
blanks)? 

5. Table 6-7, surface soil, metals: Beryllium (not barium) 
should be retained as a COPC. 

6. Page 6-7, section 6.2.2.2, third paragraph: According to 
the information provided in Appendix H, 32 (not 45) samples 
were analyzed for pesticides/PCBs. If additional samples 
were analyzed for pesticides/PCBs, the results need to be 
presented in Appendix H. A thorough review of the selection 
of COPCs cannot be completed until this information is 
provided. 

7. Page 6-8, section 6.3.1: It is unclear to the reader why 
the current and future adolescent trespasser scenario was 
not considered. 

8. Page 6-9, section 6.3.2.1: It is unclear to the reader how 
the future construction worker will be exposed to the 
subsurface soil without being exposed to the surface soil. 
Please explain. 

9. Page 6-10, fifth paragraph: The statistical summaries are 
presented in Appendix L, not Appendix M as claimed. 



10. 

11. 

12. 

13. 

. 14. 

15. 

16. 

17. 

18. 

19. 

-H- 

Page 6-10, last paragraph: The exposure duration of 4 years 
for military residential exposure duration appears to be 
inconsistent with the exposure durations given in Tables 6-9 
to 6-13. Please explain. 

Table 6-11 and other applicable places in this document: 
The inhalation rate of 10 m3/day could not be found in the 
cited reference. A value of 15 m3/day should be used for 
children (USEPA: Supplemental Guidance to RAGS, Human 
Health Risk Assessment Bulletin No. 3, November, 1995, p. 
3-4). 

Page 6-17, second paragraph: The CD1 calculation 
spreadsheets are presented in Appendix M, not Appendix N as 
claimed. 

Table 6-14: 
cited. 

The CSF for aldrin is 1.6E+Ol, not 1.7E+04 as 

The Cc? f,cc inorganic arsenic is 1.5E.iO0, not 
cited. 

Table 6-14: The CSF for manganese is 1.4E-01, not 5.00E-03 
and l.OE-03 as cited. 

Appendix M (CD1 Calculations and Spreadsheets): None of the 
concentrations of pesticides in surface soil match the 
concentration numbers provided in Appendix L (Statistical 
Summaries). Please explain. 

Appendix M, dermal CD1 calculations for soil and 
groundwater: It appears as though oral CSFs and RfDs were 
used instead of dermal CSFs and Rfds. To convert an oral 
RfD to a dermal Rfd: 

Dermal RfD = Oral RfD x 0.8 (for VOCs) 
0.5 (for SVOCs) 
0.2 (for Inorganics) 

To convert an oral CSF to a dermal CSF: 

Dermal CSF = Oral CSF/ 0.8 (for VOCs) 
0.5 (for SVOCs) 
0 .2 (Zor Inorganics) 

Please recalculate the dermal risks using the above 
methodology. 

Page 6-20, last sentence: This sentence should read: "In 
other words, carcinogens in Site 80 soil generate no risks 
beyond acceptable levels for these three receptors". 

Page 6-21, second paragraph, second sentence: see comment 
18. 
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